Молитовне життя
Молитовна зустріч,
2-ий понеділок кожного місяця, храм Петра і Павла
Волонтерське життя
Волонтерське життя
Спортивне життя
Спортивне життя
Чемпіонат з міні-футболу серед інтернатів, відкриття з 30 вересня
Таборове життя
Таборове життя
Соціальне життя
Соціальне життя

9 грудня

Ісус мав звичай перед кожним важним ділом упо­корити Себе. Робив це для нашого приміру і з»потреби людської природи. Це одинока відповідна дорога для чоловіка приступати до якого важного діла. Спершу впо­корився, шукаючи хрещення у Йоана, відтак спокусами диявола, а тепер, ідучи на муки, робить таке дивне діло покори, що найбільший Його ученик не зрозумів Його в тому. У нашому житті духовому найважніша справа – молитва. А кожне приготування до кожної молитви є по­кора бо вона, пригадуючи нам наші потреби, побільшає вартість тої молитви. Покора є добра і потрібна перед кожним ділом, бо гордому Бог противиться, а смиренно­му дає благодать. Так, як робимо знак хреста і молимо­ся, так ми повинні мати все щось із покори, інакше діло наше буде безуспішне. Покора є тому чеснотою чеснот, бо усуває перешкоди Божої благодаті. Тенденція люд­ської зіпсутої природи, що проти закону шукає виви- щення, – це найважніша перешкода, що її усуває покора як найбільшу перешкоду Божої благодаті. Решту благо­дать сама робить. Не кожний акт покори усуне цілу пе­решкоду, але бодай буде змагання чоловіка усунути її.

Тим актом покори дає Ісус символ Свого післанни- цтва: служити і рятувати грішників. Прегарний символ дає Ісус умиванням ніг. Умиванням служить і очищує, значить рятує від гріха.

Той символ об’ясняє Йоан так: “Полюбивши своїх, що у світі, до кінця їх полюбив”. До краю, так, що більше не міг їх полюбити. Сам Ісус пояснює ту границю любові, що нема більшої любові, як хто життя віддає для ближ- ніх.Тим актом Ісус наче життя віддавав для кожного зо­крема, бо, умиваючи ноги, давав образ, як кров ю серця буде умивати душі людські.

1939 р., січня 19-29, Львів. – Із праці Митрополита Андрея “Духовні вправи для духовенства”

365 днів з Великим Митрополитом, Роздуми на щодень

Дізнавайтесь про нові статті по Email

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*


× шість = 30

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>