Молитовне життя
Молитовна зустріч,
2-ий понеділок кожного місяця, храм Петра і Павла
Волонтерське життя
Волонтерське життя
Спортивне життя
Спортивне життя
Чемпіонат з міні-футболу серед інтернатів, відкриття з 30 вересня
Таборове життя
Таборове життя
Соціальне життя
Соціальне життя

5 січня

Є люди, для яких релігія є неначе урядовим одно­строєм, якого уживають лише кілька разів у рік при патріотичних торжествах. Інші, щиріші для Бога, надя­гають мундир християнства кожної неділі, але відтак складають його до скрині, а вбираються в іншу одіж на всі заняття цілого тижня.

Треба сказати, що дуже трудно зрозуміти таких лю­дей. І вони не можуть нас розуміти. Іншими словами ка­жучи: щоби розумітися, треба уживати одної мови. Ціль мови, що є підставою всякого говорения, – то християн­ський світогляд. Хто християнського світогляду не має. той для нас уживає якоїсь мови, що ми її не розуміємо Для кого, наприклад, релігія не є перш усього справою віддавання Всевишньому Богу належного Йому бога, почитания, то він тим словом називає щось, чого я н знаю. Хто в релігії не бачить справи свого вічного спа сіння, обов’язку супроти Бога, Божого Закону і небезпе­ки, як той Закон не виконується, – для того релігія є очевидно, чим іншим, а не тим, чим вона повинна бути для християнина. Для кого Христос не є Богом і Спа­сителем, для кого Його Таїнства не є орудниками спа­сіння, – не тільки по теорії катихизму, схованого десь в бібліотеці, але як дійсні потреби і кожноденні поняття життя, – з таким трудно порозумітися в справі релігії без огляду на те, до якого віроісповідання належить. А противно, хто в житті шукає сповнення Божої волі, дбає про сповнення Його Закону, хоч і не християнин, той буде ближчим християнства, ніж християнин, що є бай­дужий для своєї релігії та не сповняє її обов’язків.

[1942 р., березень], Львів. – Із пастирського послання Митрополита Андрея до православних архиєреїву справі порозуміння українців різних віроісповідань

365 днів з Великим Митрополитом, Роздуми на щодень

Дізнавайтесь про нові статті по Email

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*


два + 4 =

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>