Молитовне життя
Молитовна зустріч,
2-ий понеділок кожного місяця, храм Петра і Павла
Волонтерське життя
Волонтерське життя
Спортивне життя
Спортивне життя
Чемпіонат з міні-футболу серед інтернатів, відкриття з 30 вересня
Таборове життя
Таборове життя
Соціальне життя
Соціальне життя

30 листопада

Є щось у житті, що люди називають Божим благословенством. Чи те, що кому добре поводиться, чи те, що має менше хрестів і терпінь, чи те, що удаються йому його задуми, – одним словом, люди вірять, що є в житті якісь укриті сили чи прикмети, яких не добачуе людське око, а які мають дуже велике значіння в житті. Ми, хрис­тияни, віримо, що й на цьому світі є якісь євангельські блаженства, якесь Боже благословення, а через те саме віримо також, що є якесь неблагословения Боже, якесь відвернення Господа Бога від нашої дочасної долі, якесь невдоволення нами Всевишнього.

Вправді, можемо дуже помилятися, й одна тільки правда віри може нам показувати дорогу, яку Бог благо­словить, і дорогу, що Богови не подобається. Признаємо навіть і з віри знаємо, що праведні та святі мали доро­гу дуже тяжку і мусіли двигати тяжкий хрест у цілому житті, але й у Старому завіті пророк Давид твердив, що “многі терпіння праведних” (Пс. 34, 20), себто що Боже благословення може появлятися і в формі терпіння і хреста, що недуга, неуспіх і терпіння можуть бути зна­ком Божого благословення і Божої любові

А мимо того, Боже неблагословення є чимсь страш­ним, і без найменшого сумніву треба твердити, що як Господь Бог Своїм благословенням не основує дому, дарма трудяться ті, що хотять дім будувати; як Бог Сво­їм благословенням не освятить нашого дому, себто на­шого дочасного щастя, нашої долі, нашої родини, нашо­го дочасного успіху, вся праця життя пропадає надармо. Боже неблагословення може проявлятися так, що що­йно по літах пізнаємо те тло життя чи поступування, але воно находиться в нашому житті кожної днини. І маємо дуже оправдану причину боятися Божого небла­гословення, коли йдемо тими дорогами й тими стежка­ми життя, яких Бог не благословить, а очевидно ми є дороги гріха.

1939 р., лютого 5. Львів. – Із пастирського послання Митррополита Андрея до духовенства та вірних “Про покаяння і про часте Святе Причастя”

365 днів з Великим Митрополитом, Роздуми на щодень

Дізнавайтесь про нові статті по Email

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*


9 − один =

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>