Молитовне життя
Молитовна зустріч,
2-ий понеділок кожного місяця, храм Петра і Павла
Волонтерське життя
Волонтерське життя
Спортивне життя
Спортивне життя
Чемпіонат з міні-футболу серед інтернатів, відкриття з 30 вересня
Таборове життя
Таборове життя
Соціальне життя
Соціальне життя

24 вересня

Саме християнське життя приближує нас до Бога, воно саме є безнастанним скріплюванням нашої на­дії. “Приближуйтеся до Бога – і приближаться до вас” (Як. 4, 8). Якщо є щось непевного в осягненні вічної нагороди, то непевним тільки наше поступування. Ми можемо не хотіти тієї нагороди, й тому можемо бути її позбавлені, але хотіти або не хотіти, зависить від нас. Ми можемо хотіти, а боячись, щоб та воля не була за­слаба або змінна, можемо вжити нехибного засобу мо­литви і, як каже святий Августин,”робити, що можемо, а просити про те, чого не можемо ” (“Про природу й лас­ку”, гл. 43). Від нас, а не від кого іншого, залежить “через добрі діла зробити певним наше покликання і вибрання” (II Пт. 1,10). А кожне добре діло є нехибно самою Божою рукою зв’язане з вічною нагородою. Христос запевнює нас, що не лишиться без заплати навіть той, хто вбогому дасть не більше, “як склянку води” (Мт. 10,42). А апостол каже, що нагорода перевищає всякі можливі труднощі й терпіння теперішнього життя та що кожне “теперішнє легке наше горе приготовляє нам у небі безконечну ваго­ту надмірної слави” (II Кор. 4,17).

Господня доброта до людей є така безконечна, що хотів, аби те, що є Його даром, було теж нашою наго­родою, а що “в многім часто прогрішуємося” (Як. З, 2), то нехай кожний із нас має завсіди перед очима і мило­сердя, і доброту Бога, і Його строгість, і суд. Нехай кож­ний із нас судить себе, хоч би й не був свідомий гріха, бо ціле людське життя має бути іспитуване й суджене не людським судом, а Божим судом. Бог “освітить по­крите темрявою й виявить заміри сердець, і тоді буде кожному похвала від Бога” (І Кор. 4,5).

1935p., лютого 12 – грудня 15, Львів. – Із праці Митрополита Андрея “Християнська праведність”

365 днів з Великим Митрополитом, роздуми на щодень

Дізнавайтесь про нові статті по Email

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*


− шість = 1

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>