Молитовне життя
Молитовна зустріч,
2-ий понеділок кожного місяця, храм Петра і Павла
Волонтерське життя
Волонтерське життя
Спортивне життя
Спортивне життя
Чемпіонат з міні-футболу серед інтернатів, відкриття з 30 вересня
Таборове життя
Таборове життя
Соціальне життя
Соціальне життя

17 жовтня

Боже право, яке Церква проголошує, ставить за один з гріхів, що кличе помсту неба, коли хто затримує ро­бітникам плату. Далі нагадує Церква багатшим, щоби правдивою християнською любов’ю і милосердям по­магали біднішим і старалися осолодити їм долю і по­могти їм двигнутися з їх нужди. Щоб до того дійшло, шукає Церква різних доріг і всілякими установами пра­цює над примноженням добра убогих.

Кожна людина має право, щоби її власність інші ша­нували. Кожна людина має з самої природи право на власність, а інша не сміє тієї власности порушувати, не сміє красти. Сьома заповідь – не кради. Убогіші хай пам’ятають, що хрести і терпіння, які їм Бог дає, мають по-християнськи зносити, бо за терпеливість чекає їх вічна нагорода. Нехай стараються поліпшити свою долю, але без людської кривди, нехай примножують собі має­ток, але нехай не заздрять тим, що більше від них мають, хай їх не кривдять, хай стережуться ненависти.

Маєток потрібний для життя, але все-таки спасения душі І важливіша справа. Того одного потреба. Як ска­зав Ісус Христос, християни мають передовсім шукати Божого царства і Божої правди. Хто Бога любить і хто Йому вірно служить, того Бог не забуває

А багатші нехай убогішим помагають, нехай дають милостині, нехай пам’ятають, що своїх багацтв на той світ не візьмуть. В годину смерти лишать їх на сім світі й стануть перед судом Божим лише з тим, що зароблять собі через добрі діла. А передовим нехай стережуться всякої кривди. Кривда вбогих 1 це справжній злочин.

Таку пораду знаходить Церква на біду людську. Вона завжди стоїть на боці бідніших, завжди опікується тими, що потребують опіки, і боронить тих, що себе самих боро­нити не вміють. І навіть тоді, коли застерігає вбогих пе­ред заздрістю і кривдою багатших, робить то з любові для бідних і для їх добра. Ненависті, заздрість і все, що про­тивиться Божому законові, не поможуть біднішому, а ще зашкодять. Люди всі є собі братами, дітьми одніс! Божої родини; нехай для себе мають справедливість і любов, а дорогою мирною без боротьби знайдеться за рада на біду.

Бог дав людям не однакову долю. Так, як і життя од­ному дав коротше, а другому довше, як сили і здоровля не у кожного однакові.

Ті всі різниці між людьми Бог святий зрівняє Кож­ному справедливо віддасть після його заслуги: правед­ним – вічне життя, грішникам – вічну кару.

1902 р., лютийі, Львів. – Із пастирського послання Митрополита Андрея до духовенства і вірних “О Папськім ювілею”

365 днів з Великим Митрополитом, роздуми на щодень

Дізнавайтесь про нові статті по Email

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*


6 × три =

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>